Cibule je základní surovinou pro značné množství pokrmů. Česká kuchyně by se bez této kořenové zeleniny takřka neobešla. Zná ji asi každý. V syrovém stavu velmi štiplavá a pronikavá. Určitě se nedá konzumovat jako jablko, i když se najdou i tací. Víte však, jak se cibule krájí? Pokud vám krájení cibule dělá slzné problémy, tak je to jen z toho důvodu, že jste ve špatné pozici vůči pohybu větru. Postačí si jen stoupnout opačně a je po problému.
Jak nakrájet cibuli na guláš
Cibuli si rozkrojte na polovinu. A začněte svým nožem odkrajovat plátky směrem k bubákovi. Koncem nože neprořízněte cibuli až k podložce. Bubáka se snažte zachovat nedotčeného. Zajistí vám, že se cibule nerozpadne. Následně si cibuli otočte a krájejte křižně. Zbytek – bubák – patří jen do vývaru. Do guláše nepoužívejte.
Jak nakrájet cibuli najemno
Rozdělte si cibuli na půl a koukněte, kde je bubák, kterého neprořezávejte. Klasicky krájejte na jemné plátky. Bubák drží cibuli pohromadě. Následně podélně nakrojte nejméně 2x k bubáku a po té křižně pokrájejte. Takto máte připravenou cibuli najemno.
Jak nakrájet cibuli na Vídeň
Tento způsob krájení je nejjednodušší. Cibuli rozkrojte na půl a pokrájejte na tenké proužky, tzv. půlkolečka. Nyní máte jistotu, že vás krájení cibule nepřekvapí, ani nezaskočí.