Čvc 10

Ochutnejte tradiční jídla Afriky

Posted in Jidlo
4033771535 df40bba84e z Ochutnejte tradiční jídla Afriky

V tradičních jídlech slunného afrického světadílu se společně střetává vliv z okolních oblastí. Nalezneme zde pohostinství s nádechem evropanského stylu, ale i pochutiny protkané asijským šarmem či přichuť arabské kultury. Tradice se ruku v ruce liší od jednotlivé oblasti. Pokrmy, které se statně hlásají k tradicím v severní části, budeme jen těžko hledat ve východní nebo jižní části. Jde o ruznorodé oblasti se specifickou kuchyní. Rozdílnost nalezneme jak při výběru surovin, tak i v odlišném zpracování a technice vaření. Hojné využití ovoce, zrn, mléka a masných výrobků se vyskytuje po celé Africe, ovšem zpracování a převaha jednotlivých surovin, se na stolech v určitých částech Afriky výrazně odlišuje.

Východní Afrika
Zde je velmi malý podíl masných potravin. Dobytek se zde téměř nejí. Kořeny této charakteristické tradice sahají do dávných časů, kde se zvířata používala jako tamější měna a určovala míru bohatství. Pokud i přesto budeme pátrat po tradičním jídle východní Afriky s obsahem masa, tak nás nesmí minout Ugali. Národní pokrm Keňy, ve kterém narazíte na vařenou kukuřičnou mouku (obdoba kaše) s dušeným masem a lahodnou omáčkou. Tato oblast se hodně zmítala pod vlivem Arabů, Angličanů a Indů, kteří svou troškou přispěli k momentálnímu obrazu, a proto není neobvyklé si v restauraci objednat indickou okořeněnou zeleninu curries, čočkovou polévku, chapattis a jiné cizokrajné pokrmy. Rozmach vycítíte i v chovu prasat, jež je odrazem portugalských kolonistů.

Severní Afrika
Severní Afrika je označována za nejekonomičtější oblast s nejvyspělejší kulturou. Tradiční historie severoafrických pokrmů jsou staré 2000 let. Kuchyně zde byla ovlivňována utočníky, přistěhovalci, migranty a jen těžko naleznete skálopevné základy, které by jasně vymezovali tradici. Tou nejzákladnější a nejčastěji vyskytující stravou je kuskus, který je velmi dobře znám i Evropanům. Různorodost a hojná navštěvovanost všemi zeměmi se odráží i na pestré paletě surovin, kterou v jiných oblastech Afriky nenaleznete. Z nového světa jsem přišly brambory, rajčata a cukety. Turcí přispěli sladkým pečivem a Arabové naučili zdejší obyvatelé používat širokou škálu koření od pepře až po šafrán.

5397813373 eeaceb82fe z Ochutnejte tradiční jídla Afriky

Západní Afrika
Západní styl a vytříbenost v kuchyni se  od předchozích oblastí hodně liší. Zde narazíte na hojné zastoupení masových a tučných pokrmů s přílohou zvanou Fufu. Jde o škrobovitou kaši velmi podobnou našim šťouchaným bramborům.Vyrábí se z bramborového či bannánového škrobu a nebo dokonce i s kořenové zeleniny. Nejvíce se na stolech vyskytuje maso dušené od kuřecího až po kozí. Mezi hodně používané koření patří semena pepře guineje pocházející z tradiční Africké rostliny, která se za dávných časů bohatě prodávala do Evropských zemí. Ani tato oblast neunikla vlivu kolonizátorů a obchodníků, jež na západoafrické kuchyni zanechali nesmazatelnou stopu. Pokud se pokusíme určit nejčastěji vídané jídlo, tak to s největší pravděpodobností bude sušená ryba, jež se následně usmaží v oleji.

comments: 0 »

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

„Žádný člověk není tak bohatý, aby mohl koupit svoji minulost.“ Oscar Wilde